23-07-06

opera " The Bohemian Girl "

Revival prachtige Iers / Engelse opera
" The Bohemian Girl "
van Michael William Balfe


 

De opera- en operettevereniging "La Mascotte" uit Emmeloord bestond op 27 januari 2006 25 jaar en wil dit jubileum vieren met deze bijzondere uitvoering . Deze opera zal op 24, 25 en 26 november 2006 in het Theater 't Voorhuys in Emmeloord worden uitgevoerd. The Bohemian Girl werd op 27 november 1843 voor het eerst opgevoerd in het Drury Lane Theatre in  Londen onder leiding van de componist zelf. 
 
Met zijn aria's "I Dreamt that I dwelt" en Then you'll remember me" was de opera zo'n groot succes dat er zonder onderbreking 100 voorstellingen achter elkaar werden gespeeld. Vervolgens begon de opera zijn zegetocht over de wereld. Hij werd o.a. opgevoerd in Oostenrijk ( in Wenen ging hij gelijkertijd in 3 verschillende theaters in première), in Italië ("La Zingara"), in Duitsland ("Die Zigeunerin"), in Canada, Amerika, Frankrijk ("La Bohémienne,") en in 1855 werd de opera eenmalig in Amsterdam opgevoerd.
 
Michael William Balfe was een Iers componist, violist en zanger, geboren in 1808, die aanvankelijk als zanger (bariton) vooral in Italië furore maakte en met o.a. de beroemde sopranen Maria Malibran, Henriette Sontag, Giuditta Pasta en Giulia Grisi op de planken stond,  waar hij werd aangekondigd als "Michele Guglielmo Balfe, di Dublino"! 
 
Dat deze opera succes had moge blijken uit het feit dat het beroemde komische filmduo, Stan Laurel en Olivier Hardy er zelfs in 1936 een film over hebben gemaakt. The Bohemian Girl werd een klapper, wat vooral te danken was aan het komische talent van de "dikke en de dunne". 
 
La Mascotte heeft voor deze productie een aantal professionele solisten gecontracteerd en een groot beroepsorkest ( het Promenade Orkest) dat het geheel muzikaal zal gaan begeleiden. Voor de collega BOOG-gezelschappen is het wellicht interessant om te weten dat deze opera heel veel koorwerk bevat en dat dit werk  inclusief zijn Nederlandse vertaling in de BOOG-Bibliotheek zal worden opgenomen en ook voor andere verenigingen beschikbaar zal komen.

20:33 Gepost door www.Opera-Nederland.nl in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.